Zichy-pont

A Zichy-pont Közösségi és Kulturális Központ története

A Villa Camarum Polgári Társulás kisebb-nagyobb pályázati sikerekben már részesült. Sikerült magas színvonalra fejleszteni a gyermek-foglalkozásokhoz elengedhetetlen eszköztárat: saját hangosító-berendezéssel gyarapodtunk, kisebb rendezvényekhez biztosítottuk pályázati úton az anyagi hátteret. Az eszköztár tárolására azonban nem volt alkalmas ingatlanunk, ezért kérelemmel folyamodtunk az Észak-Komáromi Polgármesteri Hivatalhoz, amelyben egy belvárosi ingatlan bérbevételét kértük. Az ingatlan bérbevételi szándékát az önkormányzat 19-1 arányban, 0 tartózkodással megszavazta, ugyanis már csaknem tíz éve nem tudták azt vállalkozói célokra kiadni.

Ez egy jelentős mérföldkő a további fejlődéshez – a 140 nm-es ingatlan rendezvények helyszíne, s egy irodarészleg kialakítására is lehetőséget nyújt. A tatarozást szponzoraink jóvoltából biztosítottuk, a berendezés egyelőre kezdetleges – pályázati forrásokban bízunk, hogy egy XXI. századi igényeknek megfelelő rendezvényközponttá válhasson az ingatlan.

A Zichy-pont névre keresztelt ingatlan közösségi rendezvények: pódiumestek, író-olvasó találkozók, kiállítások, civil információs napok, baba-mama klubestek méltó színtere.

A Zichy-pont megvalósulásához tartozó ingatlan, méltányossági alapon történő bérbeadását az észak-komáromi önkormányzat 20 megjelent tagja közül 19 támogatta. A bérleti szerződés értelmében az ingatlant 2017. június 1-től béreljük. Ez a megelőlegezett bizalom arra kötelez bennünket, hogy egy “élő helyet” működtessünk a falak között. E cél elérése érdekében társultunk a nagymúltú, mintegy 50 tagot számláló Helios Fotóklubbal és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulással – ezutóbbi a helytörténeti értékek kutatását és bemutatását tűzte ki célul.

Rendszeresen jelentkező fórumestjeink:

LelkiErőd 
Komáromi pszichológusok nyújtanak tanácsadást lélektani témákban. Nagy Annamária és Ujpál Emőke integratív gyermekterapeuták – eddig a kamaszkor és a tínédzserek káros szenvedélyei kerültek górcső alá, de a gyász témáját is vizsgálták már a szakemberek.

Info+
Az internet és a szociális háló világában segítenek kiigazodni szakavatott informatikusok, felhívva a figyelmet az internet veszélyeire.

Nec Arte Nec Marte
Helytörténeti előadások neves helytörténészek tolmácsolásában – vetítéssel, interaktív módon minden korosztálynak!

Civil kurázsi 
Minden, ami a civil szférával kapcsolatos: pályázatírásban jártas szakemberek tartanak előadásokat, lehetőséget nyújtunk a dél- és észak-komáromi civil szervezetek közötti kapcsolatteremtésre, partnerségek létrehozásában segédkezünk.

Felvidéki Sikertörténetek
Sikeres felvidékieket mutatunk be beszélgetőestek formájában. Azt akarjuk bizonyítani, hogy a magyar iskola is lehet biztos karrieralap!

Kihelyezett véradás a Forlife Kórház együttműködésében
Gyakori, hogy a szülők gyermekeikkel együtt érkeznek a véradásra, itt családias a hangulat – kávé, vagy tea mindenkinek jut, a zenei aláfestésről és a vidám hangulatról rendszerint a szervezők gondoskodnak, a kórház szakemberei pedig a szakmai hátteret biztosítják. Az elsődleges cél a példamutatás, az, hogy a gyermekek számára követendő minta legyen a véradás. 

Fotókiállítások
A Helios Fotóklub közreműködésével fotós műhelymunka és számos kiállítás valósul meg a falak között.

A saját rendezvényeken túl a Zichy-pont befogadott további szervezeteket is, úgy mint a Lehár Ferenc Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetsége, a Reeboot! csapatát is. Örömmel állunk minden együttműködés elébe! Olyan szervezeteket látunk a központban szívesen, akik azonosulnak az érdek nélküli közösségépítés eszméjével!

A Zichy-pont címe:

Észak-Komárom, Klapka tér 1044., 94501

E-mail-címe: villa.camarum@gmail.com

A Zichy-pont a rendezvényei idején tart nyitva.