A Mi Karácsonyunk

fbcover2 1170x665 1

Felfigyeltünk arra, hogy Észak-Komáromban nincs adventi-karácsonyi programsorozat. Napjainkban már – hagyományos jelleggel – négy hétvégét látunk el programokkal, hiszen a rendezvénysorozatunk előtt szinte semmi (kizárólag a fenyőfa) emlékeztetett a főtéren az adventi időszakra. 

A karácsonyi készülődés számunkra méltatlanná vált. Azt szerettük volna bizonyítani, hogy a komáromiak összefogása kivételes élményekhez juttatja a közösséget.

Meghatároztunk egy “minőségi minimumot” – a városvezetés, a szponzorok és a közösségi célokat támogató művészek, civil szervezetek és a papság segítségül hívásával négy hétvégén át tartó, gyermekekre összpontosító műsorfüzért állítottunk össze. Az egyik kiváló támogató jóvoltából négy méter átmérőjű adventi koszorúváz készült el, a zöld alapot előkészítettük, a díszítésért pedig a komáromi gyermekek szorgalmas keze, lelke és szíve felelt. Tarka, ezerszínű, hatalmas koszorú lett a végeredmény, melyet a komáromiak alkottak egyszeri és megismételhetetlen valósággá. Az első gyertyagyújtás mindig nagyon szerény, csendes és ezáltal meghitt. A komáromi adventet 2014-től katolikus, református, evangélikus és baptista papi áldás-koszorúszentelés nyitja. Minden vasárnap, pontban 16:30-kor, visszaszámlálással gyújtjuk meg a következő gyertyát, a tér megtelik, nagy élmény ez a város gyermekeinek. A második vasárnap rendszerint a Mikulásé, a harmadik pedig a Luca-napi szokásoké. A negyedik vasárnap vált a rendezvény kicsúcsosodásává – a látogatottság ilyenkor a négy-ötezret is eléri. Kézművesprogramok, koncertek, pódiumestek, színházi előadások váltják egymást. Ahhoz szigorúan ragaszkodunk, hogy csak a hagyományos és értékteremtő foglalkozásoknak adjunk teret – ebben nem ismerünk kompromisszumot.

Ilyenkor rendszerint Komárom város mézeskalácsa is elkészül – a tésztát a kijelölt pékségekben gyűjtik a segítőink az advent során a komáromi háziasszonyoktól, majd a tésztaadagokat egy egységes masszává gyúrják a pékségekben. A város nevezetességeit formáló szaggatókkal a gyermekek kiszaggatják a mézeskalácsot, egy mobil kemencében pékek készre sütik azt a szabadtéren, a negyedik adventi vasárnapon. Komárom város színeivel – a pirossal, a zölddel és a sárgával – a gyermekek díszítik ki a mézeskalácsot.

Ez a “komáromi mézeskalács” a Mi Karácsonyunk szimbólumává vált. Fogyasztásra nem alkalmas, de közösséget formál – eddig 25-35 kg tészta gyűlt össze minden évben – a komáromi családoknak köszönhetően.