Hagyományos ökológiai tudás – Fehér Sándor professzor előadása

408174709 749315077240266 44283006807688213 n

Az előadás témája elsősorban a természet, a néprajz és a történelem kedvelőinek nyújthat hasznos ismereteket. A hagyományos ökológiai tudás olyan tudás, illetve hiedelmek és gyakorlatok összessége, melyeket felhalmozás útján sajátítunk el és nemzedékről nemzedékre adunk tovább.

Az ökoszisztémák jelenlegi védelme és használata tudományos kutatásokon alapul, miközben ezek gyakran háttérbe szorítják a helyiek megfigyeléseken vagy tapasztalatokon alapuló tudását (oral history). A hagyományos ökológiai ismeretek időtállóak és függetlenek attól, hogy tudományosan megmagyarázták-e őket (bár többeket később tudományos kutatások is megerősítettek). Főbb jellemzőik az eredetiség, a fenntarthatóság és mindezek szellemi- és kulturális értéke. Számos tudományágat érintenek, mint például az embertan, történelem, néprajz, ökológia, környezetvédelem, kulturológia, régészet és nyelvészet.

Az előadásban elhangzanak a helyi és hagyományos ökológiai ismeretek kutatásának elméleti alapjai és ezen ismeretek sikeres gyakorlati alkalmazásai. Összehasonlítjuk a nyugati típusú tudományok és a hagyományos ökológiai tudás jellemzőit, majd a jelenségeket főleg felvidéki példákon keresztül mutatjuk be (mező-, rét- és erdőgazdálkodás, természetvédelem). Végül nem kerüljük el az elhangzottak tudományos érvényesítését, hitelesítését, illetve érintjük a legmodernebb ökoszisztéma-szolgáltatás koncepciókat.