Komálom Gyerkőcfesztivál 2019

cover 1170x650 1

Lajstromba vettük Észak-Komárom rendezvényeit, meghatároztuk a város kulturális és közösségi életének hiányosságait. Arra eszmélt a csapat, hogy – bár az oktatási intézmények megszervezik a saját gyermeknapjaikat – városi gyermeknapi rendezvényt senki nem szervezett.

A csapatunk folytatta azt az alapfilozófiát, melyet A Mi Karácsonyunk rendezvényéhez kapcsolt: hagyományokon alapuló, hagyományokra épülő szabadtéri rendezvényt álmodtunk meg. Fontos cél volt az, hogy a saját önkéntesi kör, a saját kapcsolati háló bevonásával szólítsunk meg zenészeket, sportolókat, civil szervezeteket és társulásokat, s több, egymás mellett párhuzamosan működő standdal hívogassuk a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt, a Duna mindkét partjáról.

Észak- és dél-komáromi civil szervezetek, sportolók és művészek fogtak össze, s már az első alkalommal megvalósított rendezvény is túlszárnyalta az elképzeléseket. A Klapka térre és az Anglia parkba – a becslések szerint – mintegy 5-6 ezer ember látogatott ki (a harmadik alkalom több mint 8 ezer embert vonzott). Párhuzamosan, egymást tökéletesen kiegészítve, mintegy harminc stand számított az érdeklődő, népes tömeg figyelmére. A szervezők a munkájukkal és a saját kapcsolati tőkéjükkel járultak hozzá a rendezvény sikeréhez, így az ezreket megmozgató Komálom az első évfolyamában, 0 €-s költségvetéssel ért el hatalmas sikert. 

Tudomásunk szerint a Komálom Gyerkőcfesztivál Szlovákia legnagyobb tömegeket megmozgató gyermekrendezvénye – ma már mintegy 40-50 stand hívogatja a családokat, s ilyenkor a városi hivatal is gyermekbirodalommá változik.

Számos partnerszervezet csatlakozik Magyarországról is, s egyre több látogatót érzékelünk a Duna túloldaláról, Dél-Komáromból is. A társszervezők közt jelenleg négy anyaországi szervezetet tartunk számon. Társulásunk az ötletgazda, a programpontok és szervezőcsapatok összefogója. Sport-, zenei-, színházi, autós-motoros-, kézműves-, és önismereti foglalkozásokkal igyekszünk megjutalmazni a gyermekeinket az őket megillető figyelemmel.

Fontos cél az, hogy a gyermek élménnyel távozzon, s ne egy olyan csecsebecsével, ami pénzbe kerül és gyakorlatilag céltalan. Ezért az árusoknak nem engedélyezzük a rendezvényen való részvételt. A rendezvényt már a pályázati sikerek sem kerülik el, így igyekszünk egyre magasabb színvonalat nyújtani.

osztogatosHU 1